Mi változott 2008 óta?

2021. máj 19.

Mi változott 2008 óta?

2008- ban a nagy világválság embereket garmadával tett tönkre. Lakáshitelek dőltek be, és lettek földönfutók sokan, vagy albérletbe kellett költözniük. Mindez a Banki szektor által kifizetett túl sok ingatlanfedezeti kölcsönök miatt. Szerintem sokaknak nem kell bemutatni, hiszen a saját bőrükön tapasztalták meg ezt. Vajon most mi következik? 

 

Mi változott 2008 óta?

Nekem szerencsém volt. Amikor 2008- ban a Svajcifrankos hitelre akartam átváltani a Ft alapú hitelemet, az utolsó pillanatban meggondoltam magam, és nem tettem. Miért? Mert végig olvastam a- tól cettig az egész szerződést, és találtam benne 1.5 sort, ami nem tetszett. Vajon hányan olvasták végig, és kérdeztek vissza azzal kapcsolatban amit nem értettek?  Mivel nem értettem, ezért megkérdeztem a hitel ügyintézőt ezzel kapcsolatban. Válasza oly annyira megdöbbentett, hogy maradtam a Ft hitelnél- szerencsémre.

Hányan vették fel úgy a kocsi, vagy más hitelt, hogy nem volt megfelelő az igényfelmérés?

Mára már ezt is az MNB szabályozza. 

Miben nem volt szerencsém?

Abban, hogy 2006- ban egy részvényekből álló életbiztosítást kötöttem. Egyáltalán nem értettem hozzá, és Nekem kellett volna átraknom egyik alapból a másikba, alapkezelője pedig nem volt a cégnek, aki megtette volna helyettem.

Van hogy egy részvényt kötvényt azonnal el kell adni, nem várni mi lesz majd. Vagy olyan értékeket kell megadni, hogy az alá ne mehessen a részvény. Viszont olyan is előfordul, hogy tartani kell. Aki ezt eldönti, vagy el tudja dönteni, annak való a kötvényes- részvényes- befektetés. Unitlinked befektetés- ma már így hívják. Viszont mára már nagyon sok tájékoztatási kötelezettséget is előírt az MNB azoknak a cégeknek, akik ezeket forgalmazzák, ajánlják ügyfeleiknek szerencséjére.

Akkor ez még nem volt.

Mivel ekkor még nem tudtam semmit ezekről a buktatókról, betettem részvényekbe egy bizonyos összeget, egy év múlva megint. Nem tettem át másik alapba amikor kellett volna, hanem vártam a jószerencsét. Hiába vártam. 10 év múlva majdnem az 1/3- át érte a pénz amikor kivettem, ezzel realizálva a veszteségemet.

Mi a tanulság?

Ha kicsi a kockázattűrő képességed, vagy nem értesz a befektetésekhez, akkor előbb tanulj róla, és csak utána fektess be. Fejleszd a pénzügyekkel kapcsolatos jártasságodat! Hallgass a megérzéseidre, de mégis legyen pénzügyi tapasztalatod, tudásod! Ha így teszel, akkor van nagyobb biztonságban a pénzed. Még ekkor is tévedhesz, hiszen a pénz világa sokszor kiismerhetetlen. 

Vajon a Hitel moratórium mit fog hozni? 

Az ingatlan árak zuhannak, hogyha sokan nem tudják fizetni a hiteleiket. Sokan olyanok sem fizették, akik megtehették volna. Most pedig, hogyha vége a moratóriumnak, nekik is törleszteni kell a részleteket. Vajon tudják e törleszteni? Hányan fognak úgy járni, mint a valutás hitelekkel? Ezt nem lehet tudni…

Interaktív tanulás a Cashflow társasjátékkal!

Itt az alapokat tanulod meg. Eljössz a kérdéseddel, és megkapod rá a választ. Több válasz is lehetséges. 
Ezért érdemes több alkalomra is eljönnöd. Viszont van aki már az első alkalommal olyan tudást tesz magáévá, hogy fantasztikus meglátásai lesznek. Változások az életében! 
Ezért érdemes eljönnöd, jelentkezned! 

Várunk szeretettel!