Mit tanultak az idősebbek a pénzügyekről?

2021. jún 9.

Mit tanultak az idősebbek a pénzügyekről?

A régi öregeket még erre tanították, SŐT még fel is írták minden Takarékbetétkönyvben, az akkori takarékosság elveit. Nem voltak kölcsönök, csak nagyon ritkán. Hiába volt mindenkinek munkája, hiszen az aki nem dolgozott, az Közveszélyes Munka Kerülőként feljelenthető volt. Nem voltak hajléktalanok, az emberek szerényebben éltek, de közben elveszett az a lehetőség is, hogy valaki kilógjon a sorból a kreatív ötleteivel, vagy a vagyonával. Ezért jóval alacsonyabb szinvonalon éltek. 

Mit tanultak az idősebbek a pénzügyekről?

A vállalkozókat akkor még maszeknak hívták, és sokszor kiközösítették, mert gazdagabb volt az átlagnál. Legalábbis kinézték őket maguk közül az emberek. Ez éppen nem jó, és nem rossz, csak éppen így történt. Ma már sokaknak ezek az évek történelemként vannak jelen az életükben. Mégis ezek alatt az évek alatt megtanultunk beleolvadni a többiek közé, akik pedig kilógtak a sorból, azt továbbra is kiközösítették. Ezért a vállalkozók megszenvedtek valahol ha mertek nagyobb bőségben élni, mint az átlagember. Voltak sokan, akik kihasználták őket, ezért kevés igaz barátjuk volt. Sok írigyük volt, és ezért sokan úgy nevelték a gyermekeiket, hogy azok ne legyenek gazdagok. Legalábbis a negatív hitrendszer beépült a következő nemzedék értékrendjébe. 

Mit tanultak az idősebbek a pénzügyekről?

A hosszú évek folyamán elfelejtettünk kreatívan gondolkodni, keresni a megoldásokat, az újabb- és újabb ötleteket, hogy felvirágoztassuk vállalkozásunkat, cégünket. Ezért van olyan sok tönkrement vállalkozó, hiszen ők nem tanulták meg a vállalkozói gondolkodást az iskolában. Ott csak az alkalmazotti gondolkodást tanítják.
A szülőknek szót kell fogadni, az óvodában is szót kell fogadni, majd az iskolában kilóg az a gyermek, aki nem fogad szót. Majd a munkahelyen is a főnök mondja meg mikor mehetsz el szabadságra, és mit kell csináljál a munkádban.
Ezeknek a vállalkozóknak először a vállalkozói gondolkodást kellene megtanulniuk, illetve azt megtanulniuk, amit Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Vida Ági, Pongor Juhász Attila, Braskó Csaba, Szabó Péter és még sorolhatnám… tanítanak.

Mi is ez az alkalmazotti gondolkodás? 

Hogyan győzzük le, változtassunk rajta? 

Ezekről lesz szó a következő blog bejegyzésekben.