Szokásaink hatalma

2021. dec 29.

Kattints a képre a videóért! 0. videó

Szokásaink hatalma

Milyen szokásaid vannak? Tudtad, hogy amikor rendszeresen dohányzol, iszol alkoholt, sokat eszel, akkor különböző agyi tevékenységeket mozgatsz meg? 

Tudtad, hogy amikor abbahagyod a dohányzást, az ivást, és elkezdesz sportolni, akkor más agyi funkciók is beindulnak, és megváltozik az agy frekvenciája? 

Minden függés más- más agyi funkciót indít be a homlok részen. Itt alakulnak ki a viselkedési gátlások, és az Önfegyelem is. 

  1. A szokásainktól függ, hogyan működik az agy homlok része. Ez a szokás lehet a dohányzás, az ital, az evés, de egy új párkapcsolatnál is megfigyelhető a szokásrendszer problémája. Vajon milyen problémák lehetnek a párkapcsolatban? 

2. Annak, akinek a rövidtávú memóriájával vannak problémák, nagyon sokat kell gondolkodnia egészen addig, amíg szokást nem csinál egy egy tevékenységből. Utána viszont már nem kell gondolkodnia, és meg tudja csinálni.

3. Mit tegyek, amikor nem emlékszem dolgokra? Tanulj, hiszen ez is fejleszti a memóriát. Amikor a hobbinkat tanuljuk, akkor ez mégjobban fejlődik. Amikor már olyan sokat tanultál, folyamatosan emlékszel a dolgokra, és használni is tudod őket egyre profibb módon. 

4. Tespedés, vagy testedzés? Mihez vezet egyik, vagy a másik? Te mit fogadtál meg az Új évben? Kell e fogadalmakat tennünk? Miért igen, és miért nem? Mi a dualitás törvénye?

Szokásaink hatalma

Nem is gondolnád, mennyi szokást halmoztál fel az évek alatt. 
Mindig ugyanakkor kelsz fel reggel? Megmosod a fogad, tisztálkodsz? Szoktál reggelizni? Mindig ugyanazon az útvonalon mész el dolgozni?

Autóval jársz? Egészen addig, amíg nem csináltál rendszert az autóvezetésből, a legkisebb dolgok is zavartak.
A hangok, vagy ha éppen hozzád szólt valaki. Hogyha változtatni kell az útvonalon, vagy szólt éppen a rádió. Nem tudtál eleinte minderre odafigyelni. Viszont ha már kialakítottad a saját rendszeredet, akkor könnyedén, játszva vezetsz. 

Szoktál járni McConald’s-ba? Vagy Burger King-be? Ott minden ugyanolyan. A bútorok, az ételek íze, még az eladók ruhája is, és az is amit mondanak. Ez is egy szokás. Már önkéntelenül mész be hazafelé ugyanabba az étterembe. 

Nekem az Örs Vezér térren a süti bolt volt a kedvencem. Jövet- menet, mindig vettem valamit. Egészen addig, amíg fel nem figyeltem arra, hogy 94 kg a súlyom, és mennyit költök péksütire. Ekkor átformáltam a kiadásaimat, és zöldséget, gyümölcsöt vettem helyette. Ez is segített abban, hogy ma már csak 81 kg a súlyom. Amint megváltoztattam a szokásomat, változott a súlyom is. 

Neked miben kellene változtatni? 

Holnap látogass el ismét erre az oldalra, mert újabb videókkal várlak!

 

Hogyan áll fel a padlóról, és maradj talpon!