Hogyan osszam be a pénzem?

2020. ápr 18.

Hogyan osszam be a pénzem? 

Sokan teszik most ezt a kérdést fel, ebben a helyzetben. Amikor én ütköztem nehézségekbe a pénz beosztása miatt, akkor a testvéremmel ketten neveltünk két másfél éves gyermeket GYED- ből gyerektartás nélkül. Eltartott másfél évig ez az időszak. Utána sem kaptam sok gyerektartást. Hogy miért, az már nem fontos. Egy dolgot viszont megtanultam, gazdálkodni a pénzzel!  Hogyan csináltam? Hogyan csinálom a mai napig? Hogyan költök kevesebbet egy reggelire? Itt nézheted meg. 

Hogyan gazdálkodok a pénzzel, és hogyan tartom nyilván? Itt elolvashatod:  

Hogyan osszam be a pénzem? 

Először is, kezd el összeírni, mire mennyit költesz. Ezt megteheted egy füzetben, vagy egy excell táblázatban is. Hogy miért fontos tételesen felírnod az élelmiszerek kategóriáit? Azért, mert később így tudod lecsekkolni magadat, hogy valóban ezekre akarsz e költeni, és valóban annyit akarsz e költeni a különböző dolgokra. Lehet később átcsoportosítod a kiadásaidat, vagy ennek köszönhetően átalakítod az étkezési- kiadási szokásaidat. 

De mindenképpen érdemes külön nyilvántartanod a következőket:

Élelmiszerek:

 • Tej, tejföl- kefir- joghurt, sajt, vaj, túró, rudi, 
 • Hús, rizs félék (bulgur, kusz- kusz, köles, barnarizs,…), zabpehely, fűszerek, lekvár- méz, zöldség, gyümölcs, befőtt, mogyoró félék, fűszerek,
 • Kenyér, liszt, péksüti, tea, fagyi, 
 • Kávé, popkorn, víz, ital, nasi, reggeli, ebéd, kakaó, 

Ha még van valami élelmiszer amit szoktál vásárolni, akkor azt is írd fel!

Utazás:

 • Bérlet, benzin, vonat, busz, 
 • stb. 

Ajándékok Jótékonyság:

 • Felírni kinek milyen ajándékot vettél, milyen értékben. 
 • Felírni ha jótékonykodtál. (hajléktalannak, alapítványnak, szomszédnak, ismerősnek.)
 • stb. 

Egészség: 

 • gyógyszer, sport tevékenység, étrend-kiegészítők, masszázs, spirituális gyógyítások, orvos stb,

Tisztaság: 

 • Bútorápoló, fertőtlenítő, vízkőoldó, fogkrém, szappan, papír törlőkendő, papír zsebkendő, wc papír, füstölő, gyertya, illatosító, mosogatószer, mosószer, öblítő stb.

Egyéb háztartási költségek: 

 • szőnyeg, bútor, törölköző, személyes ruhák, konyhai edények, egyéb…

Szórakozás, hobby, nyaralás, egyéb:

 • Vacsora, koncert, színház, kirándulás, tánc, nyaralás, wellness, stb…

Vállalkozás. 

Cigaretta. 

Miért vezesd külön a cigarettát? Nekem az volt a lesújtó, amikor rájöttem, hogy az OTP tartozásom felét dohányzom el havonta. Ennek idestova 14 éve. Nehogy azt hidd, hogy könnyű volt leszokni napi 1,5- 2 doboz cigarettáról. De megtettem egyik percről a másikra. 2006.November 21.-én 13.35.-kor. Volt hogy azóta kívántam? Igen. Volt hogy kértem és rágyújtottam? Igen. Volt hogy úgy éreztem, ha még egy szálat elszívok visszaszoktam? Igen! Ezért azóta nem gyújtottam rá. Vizet iszom helyette. Óránként egy pohár vizet. Hiszen a testünk 75%- a víz. Így viszont egy jó szokást helyettesítettem be egy rossz szokás helyett. A vizet használtam amit előtte alig ittam. 

Ezen a listán nincsenek rajta a minden hónapban kiadásban feltüntetett rezsi költségek. Azokat a következő blogbejegyzésemben osztok meg. 

Miért fontos, hogy ezeket a kiadásokat megfigyeljük? Mert akkor tudunk átcsoportosítani, és leszokni egyes dolgokról, amik ha nincs pénzünk, akkor mással behelyettesíthetők. Akkor tudjuk felülbírálni a kiadásainkat, és megváltoztatni a szokásainkat, ha tudatosodtak a szokásaink. Átnézheted egy hónap után, hogyan alakultak a dolgaid. Én először három hónapig figyeltem meg a kiadásaimat. Közben attól függően melyik boltban mi volt az olcsóbb, oda mentem, azt  vásároltam. Itt is tudatos vásárlóvá váltam. A különböző pontgyűjtő kártyáknak köszönhetően ma már összegyűjthetsz magadnak 1% – os visszatérítést, 2,5 %- os visszatérítést. Nekünk így az egyik kártyára ennyi, a másikra annyi jön vissza, és így folyamatosan megtérül a vásárlásból 3,5 %- ék. Sok kicsi sokra megy. 

Neked milyen ötleteid vannak a költséghatékonyságra? Írd le Magadnak! 

Hogyan legyen Bőség az Életedben?!